Francuski kurczak

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna odmiana dla piersi kurczaka z sosem na bazie masła, wina i soku z cytryny.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
    Pół szklanki mąki
    3 jajka
    Pół kostki masła
    2/3 szklanki białego wina
    4 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    pół łyżeczki soli
    pieprz

Francuski kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podzielić pierś na równe kotlety, powinno być ich osiem.
  • 2. W jednym naczyniu rozbełtać jajka , a w drugim połączyć mąkę z natką ,solą i pieprzem.
  • 3. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, obtoczyć filety najpierw w przygotowanych jajkach a następnie w mące. Smażyć filety 2-3 minuty z każdej strony , dodawać masła w razie potrzeby.
  • 4. Podsmażone piersi zdejmujemy z patelni , dodajemy resztę masła , wino i sok z cytryny , dokładnie mieszając. Wkładamy ponownie kurczaka na patelnie i dusimy do czasu kiedy sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Porady

Danie znakomicie akompaniuje się z ziemniaczanym pure i duszoną marchewką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy