Francuska zapiekanka cebulowa z mięsem i ziemniakami

4.49 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Proste składniki i niepowtarzalność smaku. Szybka w przygotowaniu.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki (średniej wielkości, mniej więcej równe): 8 sztuk
    - mięso mielone wieprzowe: 500 gramów
    - francuska zupa cebulowa Knorr (sugeruję nie zamieniać na inną): 1 sztuka
    - śmietana 30%: 400 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - ser cheddar (można zastąpić innym żółtym serem): 50 gramów
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupa cebulowa Zapiekanki

Francuska zapiekanka cebulowa z mięsem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy ze skórką 20 minut, studzimy, obieramy i kroimy w 0,5 cm plasterki.
  • 2. Na 1 łyżce oliwy podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę wraz z przeciśniętym przez praską ząbkiem czosnku, dodajemy mięso mielone, smażymy około 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 3. W naczyniu do zapiekania układamy warstwę ziemniaków tak, aby plasterki na siebie zachodziły, rozkładamy usmażone mięso mielone i przykrywamy ziemniakami.
  • francuska zapiekanka cebulowa 4. Smietanę mieszamy z zupą cebulową i zalewamy nią zapiekankę, posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika na grzanego do 180 st. C na 30 minut.
  • 5. Zapiekankę można też przygotować z surowych ziemniaków i surowego mięsa mielonego, ale wówczas czas pieczenia należy odpowiednio wydłużyć. Według mnie jednak lepiej jest obgotować ziemniaki i co najważniejsze, usmażyć mięso, gdyż smak jest wówczas zdecydowanie lepszy. Proszę się też nie zrażać obecnością zupy w proszku, ale spróbować :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować