Francuska zapiekanka cebulowa z mięsem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy i gotujemy ze skórką 20 minut, studzimy, obieramy i kroimy w 0,5 cm plasterki.
2.Na 1 łyżce oliwy podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę wraz z przeciśniętym przez praską ząbkiem czosnku, dodajemy mięso mielone, smażymy około 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
3.W naczyniu do zapiekania układamy warstwę ziemniaków tak, aby plasterki na siebie zachodziły, rozkładamy usmażone mięso mielone i przykrywamy ziemniakami.
4.Smietanę mieszamy z zupą cebulową i zalewamy nią zapiekankę, posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika na grzanego do 180 st. C na 30 minut.
5.Zapiekankę można też przygotować z surowych ziemniaków i surowego mięsa mielonego, ale wówczas czas pieczenia należy odpowiednio wydłużyć. Według mnie jednak lepiej jest obgotować ziemniaki i co najważniejsze, usmażyć mięso, gdyż smak jest wówczas zdecydowanie lepszy. Proszę się też nie zrażać obecnością zupy w proszku, ale spróbować :-)
Komentarze