Francuska tarta truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj masło,a następnie zacznij dłońmi wyrabiać tak, by całość przypominała okruchy chleba. Dodaj żółtka, potem całość uformuj w kulę, owiń w plastikowy woreczek i umieść w lodówce na 30 min. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
2.Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto tak, by miało ok. 5 mm grubości.
3.Ciasto przełóż na posmarowaną masłem i oprószoną mąką formę do tarty. Przykryj pergaminem i zasyp fasolą. Zapiekaj w piekarniku przez ok. 20 minut lub dopóki nie nabierze złocisto-brązowego koloru.
4.Wyjmij ciasto z piekarnika. Usuń fasolę i papier. Ułóż na nim truskawki (częścią, na której znajdowały się szypułki do dołu).
5.Rozpuść dżem w 2-3 łyżkach ciepłej wody. Przy użyciu pędzelka kuchennego rozsmaruj na wierchu truskawek. Danie podawaj w temperaturze pokojowej z lodami lub bitą śmietaną,według uznania.
Porady
Jeśli akurat nie masz truskawek możesz zastąpić je innymi owocami.
Komentarze