Francuska tarta truskawkowa

0 (0 ocen)

Łatwo ją przygotować i jeszcze łatwiej zjeść.

Składniki:

  • 2 i pół szklanki mąki
    125g masła
    2 żółtka jajek
    5 łyżek cukru
    200g dżemu truskawkowego
    1 kg świeżych truskawek
    1 kg suszonej fasoli

Francuska tarta truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj masło,a następnie zacznij dłońmi wyrabiać tak, by całość przypominała okruchy chleba. Dodaj żółtka, potem całość uformuj w kulę, owiń w plastikowy woreczek i umieść w lodówce na 30 min. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • 2. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto tak, by miało ok. 5 mm grubości.
  • 3. Ciasto przełóż na posmarowaną masłem i oprószoną mąką formę do tarty. Przykryj pergaminem i zasyp fasolą. Zapiekaj w piekarniku przez ok. 20 minut lub dopóki nie nabierze złocisto-brązowego koloru.
  • 4. Wyjmij ciasto z piekarnika. Usuń fasolę i papier. Ułóż na nim truskawki (częścią, na której znajdowały się szypułki do dołu).
  • 5. Rozpuść dżem w 2-3 łyżkach ciepłej wody. Przy użyciu pędzelka kuchennego rozsmaruj na wierchu truskawek. Danie podawaj w temperaturze pokojowej z lodami lub bitą śmietaną,według uznania.

Porady

Jeśli akurat nie masz truskawek możesz zastąpić je innymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy