Francuska przystawka z gruszką

4.49 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przystawkę podajemy na ciepło lub zimno. Osobiście lubię gdy ser jest jeszcze ciepły, rozpływający się:).Połączenie gruszki i sera pleśniowego jest pyszne- wykorzystuje je także przy sporządzaniu innych dań! POLECAM!

Składniki:

  • Składniki na ok 9 porcji:
    • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
    • ok 3 gruszki,
    • jajko do posmarowania,
    • 10 dag sera gorgonzola,
    • 0,5 szklanki orzechów włoskich,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Francuska przystawka z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podział ciasta 1. Orzechy siekamy na mniejsze części. Ser kroimy w kostkę. Gruszki myjemy i osuszamy.
    Ciasto francuskie rozwijamy. Gruszki kroimy w plasterki około 0,5 cm. W zależności od wielkości owoców ciasto dzielimy za pomocą radełka na ok 9 części.
  • nałożenie gruszek na posmarowane ciasto 2. Otrzymane prostokąty smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posmarowane przekładamy na przygotowaną blaszkę. Na ich środki wykładamy przygotowane gruszki.
  • przed pieczeniem 3. Na gruszki wykładamy orzechy i ser pleśniowy. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
    Blaszkę z przygotowanymi wytrwanymi ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 190°C. Gdy brzegi się zarumienią wyjmujemy całość.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Gruszki Orzechy Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować