Przystawkę podajemy na ciepło lub zimno. Osobiście lubię gdy ser jest jeszcze ciepły, rozpływający się:).Połączenie gruszki i sera pleśniowego jest pyszne- wykorzystuje je także przy sporządzaniu innych dań! POLECAM!
Składniki:
Składniki na ok 9 porcji:
• 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
• ok 3 gruszki,
• jajko do posmarowania,
• 10 dag sera gorgonzola,
• 0,5 szklanki orzechów włoskich,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• natka pietruszki do dekoracji
Francuska przystawka z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy siekamy na mniejsze części. Ser kroimy w kostkę. Gruszki myjemy i osuszamy.
Ciasto francuskie rozwijamy. Gruszki kroimy w plasterki około 0,5 cm. W zależności od wielkości owoców ciasto dzielimy za pomocą radełka na ok 9 części.
2.Otrzymane prostokąty smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posmarowane przekładamy na przygotowaną blaszkę. Na ich środki wykładamy przygotowane gruszki.
3.Na gruszki wykładamy orzechy i ser pleśniowy. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Blaszkę z przygotowanymi wytrwanymi ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 190°C. Gdy brzegi się zarumienią wyjmujemy całość.
Komentarze