Forszmak

5 (184 ocen)

  • 45 min

Wyśmienite danie jednogarnkowe, dla tych którzy lubią szybkie, domowe gotowanie.

  • 45 min

Składniki:

  • * 3 pętka kiełbasy
    * 2 cebule
    * 3 duże papryki, czerwona, żółta, zielona
    * 5 ogórków konserowych
    * puszka groszku konserwowego
    * pomidory w puszcze lub 3 świeże
    *sól
    *pieprz
    *maggi
    *keczup
    *papryka czerwona słodka
    *mąka
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania jednogarnkowe

Forszmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą (wywarem) i dusimy. Pozostałe składniki kroimy w kostkę i dodajemy kolejno: paprykę, którą dusimy do miękkości z kiełbaską i cebulką, następnie pozostałe warzywa, (groszek na końcu). Dusimy kilka minut, następnie doprawiamy keczupem, papryką słodką, (sól, pieprz wedle uznania). Na koniec oprószamy lekko mąką i dokładnie mieszamy, aby zagęścić delikatnie nasz forszmak.

Porady

Jeśli masz ugotowany wcześniej rosół lub zupę pomidorową, możesz użyć jej zamiast wywaru, ponadto do forszmaku możesz użyć końcówek wędlin, które masz w lodówce, lub w supermarkecie na stoisku kupić "końcówki" wędlin, które również idealnie nadają się do forszmaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować