Fondue z brukselką i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie sery pokroić w kostkę.Garnek z grubym dnem wysmarować czosnkiem.Do garnka dać białe wino,sery i podgrzać by się połączyły.Dodać sok z cytryny i mieszać dokładnie by się rozpuścił ser.Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w wiśniówce i wlać do garnka.Doprawić przyprawami , posypać natką pietruszki.Całość umieścić na podgrzewaczu albo do miski żaroodpornej i podgrzewać za pomocą gorącej kąpieli wodnej.Podawać z szaszłykami przygotowanymi z brukselki i kurczaka
2.Brukselkę podgotować około 8-10 minut w osolonej wodzie(ważne ponacinać głąby na krzyż przed gotowaniem). Kurczaka pokroić na małe polać oliwą i podsmażyć na patelni.Brukselkę i kurczaka skropić sokiem z cytryny,posypać bułką tartą i natką pietruszki.Polać oliwą,poukładać między nimi ząbki czosnku i zapiec w piekarniku w temp 200 stopni na 15 minut.Kurczaka i brukselkę ponadziewać na patyczki do szaszłyków i podawać z sosem serowym koniecznie ciepłym
Komentarze