Focaccia z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi

3 (2 ocen)

Focaccia to drożdżowy, puszysty placek z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. W środku ciasta zamknęłam kozi ser, który wniósł dodatkowy smak i dzięki niemu ciasto nabrało wilgoci.

Składniki:

  • 1 szklanka wody
    1/2 łyżeczki cukru
    25g drożdży świeżych
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka bazylii
    3 łyżki oliwy z oliwek
    100g koziego sera dojrzewającego
    ok 300g kolorowych pomidorków koktajlowych
    ok 100g czarnych oliwek
    oliwa z oliwek do skropienia
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Napoje Przekąski

Focaccia z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować zaczyn z drożdży, cukru i 1/2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Po rozpuszczeniu odstawić w ciepłe miejsce.
    Mąkę, sól, bazylię wymieszać. Kiedy zaczyn będzie gotowy, spieniony, dodać go do mąki wraz resztą ciepłej wody. Wymieszać, wyrabiając ciasto około 10 min. Pod koniec wlać oliwę z oliwek. Ciasto będzie luźne i lepiące.
  • image-1c25nnn 2. Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 15x30cm. Zetrzeć ser na tarce jarzynowej i wyłożyć na ciasto.
  • 3. Złożyć prostokąt na pół jak książkę. Lekko rozwałkować nadając kształt focacci i zamykając ser w środku. Ciasto przełożyć na blachę z papierem do pieczenia i odstawić na 30min do lekkiego wyrośnięcia.
  • image-1elbfp9 4. W ciasto powciskać pomidorki koktajlowe i oliwki. Dobrze jest posmarować pomidorki oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40min. Przed podaniem skropić dobrej jakości oliwą z oliwek. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Oliwa z oliwek Pomidorki koktajlowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować