Focaccia z cebulą i rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Włoski bochenek chlebka, cudownie pachnący rozmarynem i latem.

  • 60 min

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
    1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka świeżo pociętego rozmarynu (można zastąpić suszonym)
    5 łyżek oliwy z oliwek
    300 ml letniej wody
    1 czerwona cebula pokrojona w cienkie talarki
    1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej do posypania (ja użyłam z młynka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Focaccia

Focaccia z cebulą i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, mąkę i sól wymieszać w misce, następnie dodać pokrojony rozmaryn, zrobić wgłębienie. Oliwę wymieszać z wodą i przelać do wgłębienia. Delikatnie połączyć ze sobą składniki tak, by powstało miękkie ciasto. Ciasto zagniatać przez 8-10 min, do momentu gdy będzie gładkie i sprężyste. Pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok 60 min.
  • Focaccia z cebulą i rozmarynem 2. Gdy podwoi swoją objętość, ugniatać ponownie ok 1 minutę. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną oliwą i rozgnieść lub rozwałkować na kształt okrągłego placka o średnicy ok 30 cm. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 20 min. Następnie za pomocą rączki drewnianej łyżki na całej powierzchni ciasta co 5 cm zrobić dziury.
  • Focaccia z cebulą i rozmarynem 3. Talarki cebuli rozłożyć na cieście, skropić placka oliwą i posypać solą morską. Piec ok 20-30 min w temp 200 stopni. Lekko ostudzić na kratce. Podawać wciąż ciepły np z masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować