Flan kokosowo gruszkowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest smaczny zarówno letni jak i na zimno. Znikł w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 300g twarogu półtłustego
    5 jajek
    0,5 szk cukru
    0,5 łyżeczki esencji waniliowej
    0,5 szk kokosu
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    4 gruszki lekko miękkie (u mnie konferencja)
    cukier puder
    przyprawa do kawy i deserów

Flan kokosowo gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do twarogu dodać cukier, jajka, esencję waniliową, mąkę kukurydzianą i zmiksować na jednolitą masę. Dodać kokos i wymieszać łyżką. Gruszki obrać z skórki wyciąć gniazda nasienne i pokroić każdą wzdłuż na 8 części. Część masy wylać do formy ułożyć część gruszek, znowu ciasto, gruszki i tak do wyczerpania masy i gruszek. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na 70-80 min do suchego patyczka. Wyjąć przestudzić. Oprószyć cukrem pudrem i zmielić na górę przyprawę do kawy i deserów . Forma silikonowa 23*29 cm.

Porady

Metalową foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli twaróg jest grudkowaty to zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Komentarze

Podobne przepisy