Delikatny marchewkowy flan z dodatkiem wyrazistego sosu serowego tworzą idealne zestawienie. Ta potrawa może być nowym sposobem serwowania jarzyn i ciekawym urozmaiceniem posiłku. Może i wasze dzieciaki przekonacie w ten sposób do warzyw?
60 min
Składniki:
na 4-6 porcji:
800 g marchewki
3 jajka
40 g sera tupu parmezan
100 g gorgonzoli (dolce)
100 ml słodkiej śmietany (lub tłustego mleka)
40 g masła
sól
pieprz
gałaka muszkatołowa
natka z pietruszki lub marchewki (do dekoracji)
Flan marchewkowy z sosem z gorgonzoli (flan di carote con salsa di gorgonzola) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyć i obrać marchewkę. Ugotować, a następnie zmiksować lub potrzeć na drobnej tarce. Roztopić w rondelku 20g masła, dodać startą marchewkę i podsmażyć przez ok 5 min. (od czasu do czasu mieszając).
2.Do lekko przestudzonej marchewki dodać jajka, starty na drobnej tarce ser i połowę śmietany. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołowa i dobrze wymieszać. Obrać ze "skórki" 80 g gorgonzoli i pokroić na małą kosteczkę, a następnie dodać do marchewki wymieszanej z jajkami. Jeszcze raz przemieszać.
3.Wysmarować pozostałym masłem małe foremki, ja użyłam silikonowych (4-6 sztuk, zależy od wielkości), napełnić je do ok. 2/3 wysokości (napuszą się w trakcie pieczenia) i piec w nagrzanym do 190°C przez ok. 30 min.
4.W miedzyczasie przygotować sos serowy. Rozpuścić pozostałą gorgonzolę w 2-3 łyżkach śmietanki (mieszając od czasu do czasu), sos powinien mieć kremową konsystencję.
5.Ciepły flan wyłożyć każdemu na talerzyk i oblać na około sosem.
Udekorować pietruszką.
Buon appetito!!!
Komentarze