FLAN BROKUŁOWY Z SELEREM NACIOWYM

0 (0 ocen)

....aromatyczne i delikatne ciasto z warzywami........ warte spróbowania.....ja wykonałam w papilotkach muffinkowych........

Składniki:

  • brokuł różyczki 300 gramów
    Jajko 2 sztuki
    śmietana 120 mililitrów
    ser żółty 45 gramów
    sól i pieprz (do smaku)
    seler naciowy łodygi 2 sztuki




Flan brokułowy z selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Różyczki brokuła myjemy i gotujemy we wrzatku 5 minut.

    Studzimy. Przekładamy do malaksera/blendera.

    Myjemy dwie gałązki selera naciowego, osuszamy i dokladamy do brokuł w malakserze/blenderze.

    Miksujemy brokuł i seler naciowy na papke.
  • masa 2. Do osobnego naczynia wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i pieprz - miksujemy.

    Do masy jajecznej dodajemy papkę brokułowo-selerową i dokładnie razem mieszamy.

    Dodajemy starty ser żółty i ponownie razem mieszamy.Powstaje tzw. masa flanowa.

    Gotową masę przekładamy do papierowych papilotek muffinkowych.

    Wkładamy wypełnione masą papilotki do foremki na muffinki.
  • 3. Pieczemy 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

    Po upieczemy wyciągamy flany z foremki i z papierowych papilotek.

    Flany możemy przygotować równiez w silikonowych foremkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy