FLAKI Z KURCZAKA

0 (0 ocen)

Nie każdy lubi tradycyjne flaki ale te z kurczaka każdy chętnie zje.

Składniki:

  • 2 udka
    włoszczyzna
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    kilka listków laurowych
    kostka rosołowa
    majeranek
    pieprz
    masło 2- 3 łyżki
    2-3 łyżki maki pszennej

Flaki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i wkładamy do garnka z woda ,dodajemy ziele i listek laurowy gotujemy. W międzyczasie kroimy marchewkę,selera i pietruszkę w słupki i dodajemy do wywaru. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy a do wywaru dodajemy kostkę rosołową. Mięso rozdzielamy na małe kawałki (najlepiej robic to rękoma ale mięso musi być lekko przestygnięte). Do zupy dodajemy kawałki kurczaka i pokrojonego w kółka pora. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Rozcieramy w miseczce masło z mąką, jeśli jest bardzo gęste można dodać trochę zupy i dalej rozcierać by nie było grudek. Zaprawę dodajemy do flaków. Chwilę jeszcze podgotowujemy wszystko razem.

Porady

Jeśli z poprzedniego obiadu został wam kurczak świetnie będzie nadawał się do tej zupy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy