Flaki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i wkładamy do garnka z woda ,dodajemy ziele i listek laurowy gotujemy. W międzyczasie kroimy marchewkę,selera i pietruszkę w słupki i dodajemy do wywaru. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy a do wywaru dodajemy kostkę rosołową. Mięso rozdzielamy na małe kawałki (najlepiej robic to rękoma ale mięso musi być lekko przestygnięte). Do zupy dodajemy kawałki kurczaka i pokrojonego w kółka pora. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Rozcieramy w miseczce masło z mąką, jeśli jest bardzo gęste można dodać trochę zupy i dalej rozcierać by nie było grudek. Zaprawę dodajemy do flaków. Chwilę jeszcze podgotowujemy wszystko razem.
Porady
Jeśli z poprzedniego obiadu został wam kurczak świetnie będzie nadawał się do tej zupy
Komentarze