• FLAKI Z KURCZAKA

    Dodane przez: wiola

  • Nie każdy lubi tradycyjne flaki ale te z kurczaka każdy chętnie zje.

  • Składniki

    2 udka
    włoszczyzna
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    kilka listków laurowych
    kostka rosołowa
    majeranek
    pieprz
    masło 2- 3 łyżki
    2-3 łyżki maki pszennej

  • Sposób przygotowania

    1.

    Mięso myjemy i wkładamy do garnka z woda ,dodajemy ziele i listek laurowy gotujemy. W międzyczasie kroimy marchewkę,selera i pietruszkę w słupki i dodajemy do wywaru. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy a do wywaru dodajemy kostkę rosołową. Mięso rozdzielamy na małe kawałki (najlepiej robic to rękoma ale mięso musi być lekko przestygnięte). Do zupy dodajemy kawałki kurczaka i pokrojonego w kółka pora. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Rozcieramy w miseczce masło z mąką, jeśli jest bardzo gęste można dodać trochę zupy i dalej rozcierać by nie było grudek. Zaprawę dodajemy do flaków. Chwilę jeszcze podgotowujemy wszystko razem.

  • Rady

    Jeśli z poprzedniego obiadu został wam kurczak świetnie będzie nadawał się do tej zupy

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zupa
  • 0 komentarzy

Dodane przez: wiola

wiola 145

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-05-22T19:22:17+02:00

161 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »