Flaki wołowe gotowane w rosole

4.47 (190 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Czasem gotuję flaczki w większej ilości, aby je potem zawekować. Potem tylko ...pstryk, podgrzewam i mam pożywną zupę w mgnieniu oka.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:


  • - flaki wołowe gotowane (kupuję w Auchan): 500 gramów
    - rosół: 1 litr
    - majeranek suszony: 1 łyżka
    - pieprz do smaku ok: 0.5 łyżeczki
    - magi: 1 łyżka
    - czosnek: 2 ząbki
    - marchewka: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.47 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaki wołowe gotowane w rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Flaki przelewamy na durszlaku zimną wodą..
  • 2. Kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą - wlewamy tylko tyle aby flaki zostały przykryte wodą.
  • 3. Dodajemy 2 ząbki czosnku i gotujemy do miękkości, uzupełniając stan wody w garnku co jakiś czas (około godziny gotujemy ). Po tym czasie wylewamy wodę w której się gotowały, wyrzucamy czosnek.
  • 4. Zalewamy je ciepłym rosołem, ścieramy obraną i umytą marchewkę na tarce o grubych oczkach. Dodajemy majeranek i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy pieprzem i magi - podajemy gorące.
  • 5. * W składnikach nie podawałam wody w której są gotowane flaki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować