1.Flaki opłukać, zalać zimną wodą, odgotować. Włoszczyznę obrać, umyć, wołowinę opłukać. Mięso zalać zimną wodą, posolić, gotować aż zmięknie. Następnie włożyć połowę włoszczyzny, gotować 20 min. Włoszczyznę i mięso wyjąć z rosołu. Ugotowane flaki wyjąć z wody, odsączyć, wrzucić do gotującego się rosołu i gotować na małym ogniu około godziny , aż nabiorą smaku.
Na smalcu usmażyć mąkę.
Resztę włoszczyzny pokroić w paski, poddusić na maśle, dodać do rosołu, dodać groszek, zasmażkę . Gotować około 20 min, doprawić do smaku majerankiem, pieprzem , posiekanym imbirem, gałką muszkatołową i solą.
Porady
Z mięsa pozostałego z gotowania rosołu można zrobić farsz do pierogów.
Komentarze