Flaki wołowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ulubione danie mojej rodziny

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych krojonych
    1/2 kg wołowiny z kością
    1 pęczek włoszczyzny
    majeranek
    5 dkg masła
    1 szklanka groszku zielonego mrożonego
    pieprz ,sól
    starta gałka muszkatołowa
    imbir

    Zasmażka:
    2 łyżki mąki
    1 łyżka smalcu

Flaki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Flaki opłukać, zalać zimną wodą, odgotować. Włoszczyznę obrać, umyć, wołowinę opłukać. Mięso zalać zimną wodą, posolić, gotować aż zmięknie. Następnie włożyć połowę włoszczyzny, gotować 20 min. Włoszczyznę i mięso wyjąć z rosołu. Ugotowane flaki wyjąć z wody, odsączyć, wrzucić do gotującego się rosołu i gotować na małym ogniu około godziny , aż nabiorą smaku.
    Na smalcu usmażyć mąkę.
    Resztę włoszczyzny pokroić w paski, poddusić na maśle, dodać do rosołu, dodać groszek, zasmażkę . Gotować około 20 min, doprawić do smaku majerankiem, pieprzem , posiekanym imbirem, gałką muszkatołową i solą.

Porady

Z mięsa pozostałego z gotowania rosołu można zrobić farsz do pierogów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy