Flaki wieprzowe z imbirem

4.5 (145 ocen)

  • 20 min

Dla amatorów flaczków, wersja z imbirową nutą

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg obgotowanych flaków wieprzowych
    1 litr bulionu drobiowego
    1 porcja włoszczyzny
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    przyprawa uniwersalna
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    2 łyżki mąki
    Kawałek imbiru świeżego lub mielonego
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaki wieprzowe z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Flaki opłucz.
    Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj około 10-15 minut. Następnie odcedź i jeszcze raz obgotuj i odcedź.
    Marchewki, pietruszkę, seler, por obierz , umyj i pokrój w słupki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    Cebulę posiekaj. Podsmaż na oleju. Dodaj warzywa i smaż chwilę razem.
    Warzywa przełóż do dużego garnka i dodaj flaki. Całość zalej gorącym bulionem i gotuj przez 30 minut. Mąkę wymieszaj z wodą i dodaj do flaków.Przegotuj.
    Przypraw pieprzem, przyprawa uniwersalna, majerankiem oraz papryką.
    Imbir obierz , zetrzyj na tarce i dodaj do flaków. Flaki podawaj z pieczywem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować