Flaki wieprzowe

4.49 (187 ocen)

dobra pożywna zupa

Składniki:

  • - 1 kg flaków wieprzowych
    - 0,5 kg łopatki
    - 1 skrzydło z indyka
    - 3 marchewki
    - 3 pietruszki
    - 1 seler
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 cebula
    - 5 kulek ziela angielskiego
    - 2 liście laurowe
    - 2 gałązki tymianek
    - 2 łyżki majeranek
    - 1 łyżka czerwonej papryki
    - 1 łyżeczka zmielonego kolorowego pieprzu
    - sól
    - kilka gałązek natki pietruszki
    - 1 gałązkę seler
    - 1 gałązka lubczyku
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaki wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Mięso łopatki skrzydło włożyć do 4 l garnka zalać wodą dodać ziele angielskie liść laurowy czosnek i cebulę ugotować wywar i aż mięso zmięknie doprawić solą
  • 2. - Marchew pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce warzywa włożyć do dużego garnka wlać tyle wody aby przykryło warzywa gotować aż zmiękną do ugotowanych warzyw przełożyć miękkie mięso pokrojone w kostkę i wlać cały wywar z mięsa oprócz cebuli i czosnku które razem się gotowały
  • 3. - Flaki opłukać włożyć do garnka zagotować wodę odcedzić jeżeli są to flaki kupne powtórzyć czynność 2 -3 razy ja używam swojskich flaków z blanszowanych więc wlewam wodę jeden raz gdy są twarde gotuję aż zmiękną
  • 4. - miękkie flaki odcedzić włożyć do warzyw doprawić tymiankiem pieprzem solą dodać majeranek paprykę gotować wszystko razem ok 20 minut wrzucić na koniec posiekaną zieleninę pietruszkę lubczyk i seler

Porady

Zupa najlepiej smakuje na następny dzień Zupę można zagęścić zasmażką ja nie dawałam nie chciałam do zupy dodawać dodatkowego tłuszczu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować