Flaki wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Mięso łopatki skrzydło włożyć do 4 l garnka zalać wodą dodać ziele angielskie liść laurowy czosnek i cebulę ugotować wywar i aż mięso zmięknie doprawić solą
2.- Marchew pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce warzywa włożyć do dużego garnka wlać tyle wody aby przykryło warzywa gotować aż zmiękną do ugotowanych warzyw przełożyć miękkie mięso pokrojone w kostkę i wlać cały wywar z mięsa oprócz cebuli i czosnku które razem się gotowały
3.- Flaki opłukać włożyć do garnka zagotować wodę odcedzić jeżeli są to flaki kupne powtórzyć czynność 2 -3 razy ja używam swojskich flaków z blanszowanych więc wlewam wodę jeden raz gdy są twarde gotuję aż zmiękną
4.- miękkie flaki odcedzić włożyć do warzyw doprawić tymiankiem pieprzem solą dodać majeranek paprykę gotować wszystko razem ok 20 minut wrzucić na koniec posiekaną zieleninę pietruszkę lubczyk i seler
Porady
Zupa najlepiej smakuje na następny dzień
Zupę można zagęścić zasmażką ja nie dawałam nie chciałam do zupy dodawać dodatkowego tłuszczu :)
Komentarze