Flagowe tiramisu:D

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Tiramisu pierwszy raz w życiu zjadłam we Rzymie, podczas wyjątkowo upalnych wakacji. Słysząc wcześniej, że Włosi słyną z tego deseru, niezwłocznie postanowiłam go spróbować. I zakochałam się :

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - biszkopty podłużne: 30 dekagramów
    - serek mascarpone opakowanie (50 dag): 2 sztuki
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier kryształ: 4 łyżki
    - alkohol: 50 mililitrów
    - kakao: 2 łyżki
    - kawa rozpuszczalna: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Flagowe tiramisu:d - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wlać kawę rozpuszczalną , niepełnie dwie szklanki niezbyt gorącej wody, wymieszać. Wlać alkohol, pozostawić do ostygnięcia
  • 2. Oddzielić białka od żółtek, do żółtek wsypać 3/4 przygotowanego cukru, ucierać mikserem na kogel-mogel. Do utartej masy wrzucić serek mascarpone - najpierw pomieszać składniki łyżką, a potem mikserem, aż do ich połączenia.
  • 3. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać do zesztywnienia. Gdy zesztywnieje, wsypać pozostały cukier i kontynuować ubijanie przez niecałe dwie minuty. Przełożyć ubite białka do naczynia z kremem i delikatnie połączyć je poprzez mieszanie łyżką.
  • 4. Brać po jednym biszkopcie i na moment zanurzać w połączeniu kawy i alkoholu. Powinny być wilgotne tylko z wierzchu, z czasem ciecz przesiąknie ciasteczka. Układać rzędami, aż przykryją dno naczynia.
  • 5. Wyłożyć na ciastka połowę kremu i oprószyć połową kakao. Ułożyć drugą warstwę nasączonych ciastek, przykryć resztą kremu. Czekać do stężenia.
  • 6. Wydrukować bądź narysować niewielkie flagi, wyciąć i przykleić na wykałaczki. Stanowi to ciekawy element dekoracyjny :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować