Tiramisu pierwszy raz w życiu zjadłam we Rzymie, podczas wyjątkowo upalnych wakacji. Słysząc wcześniej, że Włosi słyną z tego deseru, niezwłocznie postanowiłam go spróbować. I zakochałam się :
Flagowe tiramisu:d - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wlać kawę rozpuszczalną , niepełnie dwie szklanki niezbyt gorącej wody, wymieszać. Wlać alkohol, pozostawić do ostygnięcia
2.Oddzielić białka od żółtek, do żółtek wsypać 3/4 przygotowanego cukru, ucierać mikserem na kogel-mogel. Do utartej masy wrzucić serek mascarpone - najpierw pomieszać składniki łyżką, a potem mikserem, aż do ich połączenia.
3.Do białek dodać szczyptę soli i ubijać do zesztywnienia. Gdy zesztywnieje, wsypać pozostały cukier i kontynuować ubijanie przez niecałe dwie minuty. Przełożyć ubite białka do naczynia z kremem i delikatnie połączyć je poprzez mieszanie łyżką.
4.Brać po jednym biszkopcie i na moment zanurzać w połączeniu kawy i alkoholu. Powinny być wilgotne tylko z wierzchu, z czasem ciecz przesiąknie ciasteczka. Układać rzędami, aż przykryją dno naczynia.
5.Wyłożyć na ciastka połowę kremu i oprószyć połową kakao. Ułożyć drugą warstwę nasączonych ciastek, przykryć resztą kremu. Czekać do stężenia.
6.Wydrukować bądź narysować niewielkie flagi, wyciąć i przykleić na wykałaczki. Stanowi to ciekawy element dekoracyjny :)
Komentarze