Flądra w gniazdku

0 (0 ocen)

Podałem z sosem mojo, ale dobry też jest sos czosnkowy czy jogurtowo-koperkowy.

Składniki:

  • 1 ziemniak
    1 cukinia
    1 marchewka
    25 dag filet z flądry bez skóry
    5 szt. pieczarki
    przyprawa do ryb
    sól
    tymianek
    pieprz
    1 jajko
    50 ml śmietana 36%
    masło
    olej do smażenia

Flądra w gniazdku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniak obrać, pokroić w cienkie plasterki, krótko przesmażyć na oleju i położyć na spód w formie w której będziemy zapiekać. Użyłem foremki do muffinek , żeby nie mieć trudności z wyjęciem położyłem na spód pasek papieru do pieczenia.
    Cukinię i marchew pokroić w plastry, cukinię posolić, posypać tymiankiem i krótko grillować z obu stron na patelni grillowej. Marchew blanszować we wrzącej, osolonej wodzie 2 minuty, odcedzić, wysuszyć na sicie. Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju.
    Na plaster marchwi położyć grillowany plaster cukinii, następnie jeszcze jeden plaster marchwi, zwinąć w rulon i włożyć do foremki, dociskając do ścianek. Teraz wkładamy nasze fląderki, doprawione przyprawą do ryb. W środek po kilka kawałków przesmażonych pieczarek.
    Jajko ubić z dodatkiem śmietany kremowej, doprawić solą i pieprzem. Do każdej foremki wlać po 2 łyżki i wstawić do nagrzanego do 190 oC piekarnika. Zapiekać 10 - 12 minut.

Komentarze

Podobne przepisy