Flaczki ze świeżych kań

4.5 (160 ocen)

Kanie to grzyby jadalne. Często są wykorzystywane w kuchni jak boczniaki, ale mniej popularne, ponieważ nie da się ich kupić markecie. Flaczki ze świeżych kań są przepyszne.

Składniki:

  • rosół drobiowy ok 1,5 litra (może być z poprzedniego dnia)
    6-10 kapeluszy kani (zależy od wielkości)
    1duża cebula
    1 łyżka suszonego majeranku
    sól
    pieprz
    przyprawa do flaków
    włoszczyzna (bez kapusty)
    1-2 udka z kurczaka
    ziele angielskie
    liść laurowy

    Dodatkowo
    2 łyżki mąki
    ok1-2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaczki ze świeżych kań - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kania 1. Z udek i pokrojonej w kostkę włoszczyzny ugotować rosół, dodać ziele angielskie, liść laurowy i doprawić solą i pieprzem. Ugotowane mięso oddzielić od kości i podrobić do rosołu. Kapelusze kań umyć po bieżącą wodą i pokroić w paski (jak flaczki) Pokrojone kapelusze wrzucić na gotującą się wodę, lekko osoloną i chwilę gotować (ok 5-10min). Odcedzić.
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na odrobinie oleju, dodać ugotowane flaczki z grzybów, wymieszać i całość przelać do rosołu. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do flaków. Na patelni z mąki i oleju zrobić zasmażkę, czyli uprażyć chwilę mąkę i przelać do zupy. Zagotować. Podawać gorące z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kanie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować