Kanie to grzyby jadalne. Często są wykorzystywane w kuchni jak boczniaki, ale mniej popularne, ponieważ nie da się ich kupić markecie. Flaczki ze świeżych kań są przepyszne.
Składniki:
rosół drobiowy ok 1,5 litra (może być z poprzedniego dnia)
6-10 kapeluszy kani (zależy od wielkości)
1duża cebula
1 łyżka suszonego majeranku
sól
pieprz
przyprawa do flaków
włoszczyzna (bez kapusty)
1-2 udka z kurczaka
ziele angielskie
liść laurowy
Flaczki ze świeżych kań - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z udek i pokrojonej w kostkę włoszczyzny ugotować rosół, dodać ziele angielskie, liść laurowy i doprawić solą i pieprzem. Ugotowane mięso oddzielić od kości i podrobić do rosołu. Kapelusze kań umyć po bieżącą wodą i pokroić w paski (jak flaczki) Pokrojone kapelusze wrzucić na gotującą się wodę, lekko osoloną i chwilę gotować (ok 5-10min). Odcedzić.
2.Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na odrobinie oleju, dodać ugotowane flaczki z grzybów, wymieszać i całość przelać do rosołu. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do flaków. Na patelni z mąki i oleju zrobić zasmażkę, czyli uprażyć chwilę mąkę i przelać do zupy. Zagotować. Podawać gorące z pieczywem.
Komentarze