Flaczki z opieniek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Opieńki oczyszczamy, płuczemy i gotujemy ok 30 min. Odcedzamy i kroimy w paski (jak flaczki).
2.Do gotowego wywaru rosołowego dodajemy kostkę grzybową, marchewkę pokrojoną w kostkę lub talarki, pieprz i chwilę gotujemy. Gdy marchewka będzie robiła się miękka, wtedy dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotować do miękkości wszystkich warzyw.
3.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oleju.
4.Do podsmażonej cebuli dodać krojone opieńki i chwilę smażyć ok 5 min. Dodać całość do zupy i wymieszać. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i majeranek. Doprawić do smaku solą, pieprzem.
Na koniec dodać podrobione mięso z udka.
Porady
1/Do flaczków można dodać korzeń pietruszki i korzeń selera.
2/ Gdy flaczki są zbyt rzadkie można zrobić zasmażkę z mąki.
Komentarze