Flaczki z opieniek

4.5 (183 ocen)

  • 30 min

Pomysł na takie flaczki podsunęła mi nasza wspólna znajoma - Jadzia :)

  • 30 min

Składniki:

  • kilka kapeluszy opieniek (mogą być też małe grzybki)
    2 czerwone cebule
    wywar rosołowy z udka kurczaka + ugotowane udko
    kostka grzybowa
    2 marchewki
    3-6 ziemniaki ( w zależności jak gęstą chcemy zupę)
    sól
    pieprz świeżo mielony
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1,5 łyżki majeranku
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaczki z opieniek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Flaczki z opieniek 1. Opieńki oczyszczamy, płuczemy i gotujemy ok 30 min. Odcedzamy i kroimy w paski (jak flaczki).
  • 2. Do gotowego wywaru rosołowego dodajemy kostkę grzybową, marchewkę pokrojoną w kostkę lub talarki, pieprz i chwilę gotujemy. Gdy marchewka będzie robiła się miękka, wtedy dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotować do miękkości wszystkich warzyw.
  • Flaczki z opieniek 3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oleju.
  • Flaczki z opieniek 4. Do podsmażonej cebuli dodać krojone opieńki i chwilę smażyć ok 5 min. Dodać całość do zupy i wymieszać. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i majeranek. Doprawić do smaku solą, pieprzem.
    Na koniec dodać podrobione mięso z udka.

Porady

1/Do flaczków można dodać korzeń pietruszki i korzeń selera. 2/ Gdy flaczki są zbyt rzadkie można zrobić zasmażkę z mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować