Flaczki z boczniaków

0 (0 ocen)

Zapraszam na sycącą i smaczną zupę :)

Składniki:

  • 1 kg boczniaków
    około 1-1,5 litra bulionu drobiowego
    pęczek włoszczyzny
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    liść laurowy, ziele angielskie
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki

Flaczki z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzybki oczyścić, dokładnie opłukać, następnie pokroić w paski wzdłuż blaszek.
    Do gorącego bulionu, dodać starta na tartce włoszczyznę oraz grzybki.
  • 2. Do gotujących się flaczków dodać liść laurowy i ziele angielskie( według uznania).
    Gotować, aż grzybki i włoszczyzna zmiekkną.
  • 3. Na koniec, dodać gałkę, sól i pieprz.
    Zasmażka: Masło rozpuścić na patelni, dodać mąke, chwile podsmażyć. Dodać do flaczków i dokładnie wymieszać.

Komentarze

Podobne przepisy