Flaczki z boczniaków

4.5 (177 ocen)

  • 30 min

Niby zupa grzybowa, ale dość aromatyczna dzięki majerankowi i gałce muszkatołowej a sprężyste boczniaki zaskakują swoją chrupkością

  • 30 min

Składniki:

  • • 500 g boczniaków
    • 2 marchewki
    • kawałek selera
    • 1 pietruszka
    • 1 cebula
    • sól, pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka majeranku
    • gałka muszkatołowa do smaku
    • 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
    • 4 łyżki oliwy
    • natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaczki z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Boczniaki umyć i pokroić w paski.
    • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie.
    • Dodać obrane i starte na grubej tarce warzywa: marchew, pietruszkę i seler. Obsmażyć je z cebulą, po czym dolać 1 litr wody, posolić, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować 10 minut.
    • Dodać boczniaki, przyprawić majerankiem i gałką muszkatołową i gotować jeszcze 10 minut.
    • Na koniec dodać natkę pietruszki.

Porady

Moja propozycja jest wegetariańska, a zupa wizualnie i smakowo przypomina flaczki wołowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować