Flaczki z boczniaka

0 (0 ocen)

Smakowała nawet mojemu mężowi który twierdzi że bez mięsa nie ma obiadu ....

Składniki:

  • -boczniaki 50 dkg
    -marchew 2 sztuki
    -pietruszka korzeń 1 sztuk
    -seler 1/2 sztuki
    -cebula 1 sztuka
    -oliwa do smażenia
    -bulion drobiowy 1 litr
    -liść laurowy 1 liść
    -ziele angielskie 3 ziarnka
    -majeranek 1 łyżeczka
    -masło 1 łyżka
    -sól do smaku
    -pieprz do smaku
    -przyprawa do flaków 2 łyżeczki
    -pietruszka zielona 1/2 pęczka

Flaczki z boczniaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1mvexb9 1. 1. Umyć dokładnie pory, osuszyć, pokroić w plastry.
    Cebulę pokroić w piórka. Pokrojone pory, cebulę podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  • image-26q9hw0 2. Resztę warzyw, obrać, umyć pokroić albo przetrzeć maszynką.
  • image-1ag8isa 3. 3. Warzywa zalać bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, gotować około 10 minut.
  • image-15i7iww 4. Boczniaki pokroić w paski, przesmażyć na łyżce masła, dodać do zupy.
    Dodać przyprawę do flaków, doprawić solą, pieprzem, całość gotować 20 minut.
    Podawać z pieczywem.
    SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Podobne przepisy