Flaczki wołowe

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem studentką. Kulinarną pasją zaraziła mnie moja mama Ewa, która gotuje wprost znakomicie.

Składniki:

  • ● 1 kg obgotowanych, pokrojonych w paski flaczków wołowych
    ● 2 l bulionu wołowego
    ● cebula
    ● 2 marchewki
    ● łyżka smalcu
    ● łyżka ostrej mielonej papryki
    ● pieprz
    ● majeranek
    ● przyprawa uniwersalna
    ● łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaczki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy
    i kroimy w małą
    kostkę. Na patelni
    rozgrzewamy smalec.
    Wsypujemy cebulę,
    szklimy.
  • 2. Do garnka wlewamy 1,5 litra
    bulionu, zagotowujemy.
    Cebulę oprószamy papryką
    i podsmażamy, aż nabierze
    intensywnego czerwonego
    koloru. Mieszając, dodajemy
    mąkę. Chwilę podsmażamy.
    Rozprowadzamy resztą bulionu
    i przelewamy do garnka.
    Wkładamy flaczki. Gotujemy
    kilka minut.
  • 3. Marchewki myjemy, obieramy
    i kroimy w małą kostkę.
    Wsypujemy do flaczków. Gotujemy
    do miękkości. Pod
    koniec gotowania doprawiamy
    do smaku solą, pieprzem
    i majerankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować