Flaczki wieprzowe à la Arnold

0 (0 ocen)

Flaczki te, zawsze najlepiej smakują po obficie zakrapianej impezie, czyli warto ugotować je 1 dzien przd planowaną imprezą ;-))

Składniki:

  • 1 kg flaków wieprzowych (żołądek)
    300 g mięsa wołowego (np. szponder)
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    3 ząbki czosnku
    ½ pęczka zielonej pietruszki
    2 łyżeczki majeranku
    50 g masła
    1 gałka muszkatołowa
    1 łyżka słodkiej papryki
    1 Rosół wołowy Knorr
    pęczek włoszczyzny
    100 g bułki
    1 szklanka mleka
    4 kulki ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    6 ziaren pieprzu

Flaczki wieprzowe à la arnold - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Flaczki dokładnie wypłucz. Następnie zalej wodą i gotuj około 2 godzin. Następnie zlej całą wodę, zalej ponownie świeżą zimną wodą i gotuj kolejną godzinę.

    W drugim garnku ugotuj rosół. Włoszczyznę i mięso wołowe zalej wodą, około 2 litry. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli rosół wołowy przez około 1 godzinę.

    Wyjmij miękkie mięso i warzywa, następnie pokrój w paski. Wraz z odcedzonymi flaczkami dodaj wszystko do rosołu.

    Zupę dopraw papryką słodką i ostrą, koncentratem pomidorowym, gałką muszkatołową, imbirem, majerankiem i przeciśniętym czosnkiem.

    Bułkę namocz w mleku, odciśnij. Utrzyj starannie z masłem i dodaj do flaków. Gotuj jeszcze przez około 10-15 minut.


Porady

Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy