Flaczki po mojemu

4.5 (156 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Trudny

Przepis jest w rodzinie od wielu lat. Bardzo smaczne danie jednogarnkowe, a u mnie też jednorazowe- znika w oka mgnieniu.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Trudny

Składniki:

  • rosół:
    50 dag wołowiny (goleń wołowa lub szponder)
    1 marchewka
    1 pietruszka
    seler
    mały por
    1 mała cebula przypieczona
    3 duże listki laurowe
    10 ziarenek pieprzu
    5 kulek ziela angielskiego
    2 ząbki czosnku
    flaczki:
    2 kg surowych, oczyszczonych flaków lub 1,5kg krojonych podgotowanych
    1 duża marchewka
    1 średnia pietruszka
    kawałek lub mały seler
    1 duża cebula
    olej
    przyprawy:pieprz mielony, papryka słodka, ostra i wędzona - wg uznania
    vegeta natur, maggi,majeranek, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa i imbir - wszystkie przyprawy wg własnego smaku
    zasmażka:
    w zależności jak gęste flaczki kto lubi
    proporcja 1 łyżka smalcu na 1 łyżkę maki
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaczki po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli zupę robimy z flaczków odgotowanych, pomijamy etap moczenia i odgotowywania. Flaczki po wyjęciu z woreczka kilkakrotnie płuczemy, odsączamy i dalej postępujemy jak w przepisie.
  • 2. Rosół: Mięso myjemy, wkładamy do 3 litrów zimnej wody. dodajemy obrane warzywa, przypieczoną cebulę i czosnek. Wkładamy podane przyprawy. Garnek stawiamy na mały gaz i gotujemy do miękkości mięsa. Mięso i jarzyny wyjmujemy z rosołu. Jarzyny odkładamy a mięso kroimy w paseczki.
  • 3. Flaki doczyścić usuwając zbędny tłuszcz. Moczymy wielokrotnie zmieniając wodę. Następnie 3x odgotować, za każdym razem w świeżej wodzie. Wyjmujemy, lekko studzimy i kroimy w paseczki niezbyt wąskie). Wkładamy je do rosołu. Dodajemy przyprawy oprócz maggi. Na patelni przysmażamy cebulę, dodajemy do niej starkowane warzywa i lekko obsmażamy. Dodajemy do garnka z flakami. Gotujemy do miękkości flaków.
  • 4. Z 2 łyżek smalcu i 2 łyżek maki robimy średnią zasmażkę ( najpierw na patelni złocimy makę bez tłuszczu, a jak się zarumieni dopiero dodajemy smalec. Zasmażamy, rozprowadzamy wywarem z flaków i wlewamy do zupy. Doprawiamy wg smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować