Flaczki po florencku

4.5 (146 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepis na Trippa alla Florentina, podpatrzyłam kiedyś u Roberta Makłowicza, gdy podczas swoich licznych wojaży odwiedził Toskanię. Zaciekawiło mnie to danie, bo przepis różni się od naszych tradycyjnych flaczków, ale choć inny absolutnie nie gorszy. Gorąco polecam.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,2 kg oczyszczonych i obgotowanych flaków wołowych
    1 puszka (400 g) pomidorów pelati Primo Gusto
    700ml wywaru z antrykotu
    1 cebula
    2 łodygi selera naciowego
    10 cm jasnego pora
    2 marchewki
    2 ząbki czosnku
    150 ml białego wytrawnego wina
    2 gałązki świeżego tymianku
    garść listków świezej bazylii
    2 łyżki oleju
    3 łyżki octu balsamicznego
    sól i świeżo mielony pieprz do smaku
    szczypta chili w proszku
    50 g startego parmezanu
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Flaczki po florencku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnię wlać olej, cebulę pokroić w piórka i przełożyć na patelnię, dodać pokrojonego pora, selera naciowego, startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojony drobno czosnek, chili w proszku i zeszklić. Przelożyć do garnka.

    Flaki umyć, obgotować, przez około 1,5 godziny, ostudzić i pokroić w długie cienkie paseczki. Przełożyć do garnka z warzywami, zalać bulionem i dusić 30 minut.

    Po tym czasie dodać wino i pomidory w puszce, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i dusić kolejne 30 minut, aż pomidory się rozpadna i część płynu wyparuje. Na 5 minut przed końcem dodać ocet balsamiczny. Flaczki zdjać z ognia, dorzucić porwane listki bazylii i parmezan. Przykryć i pozstawić na 2-3 minuty aż parmezan się vrozpuści i dodatkowo zagęści nasze danie, Podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować