Fishburger

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 25 min

Do przygotowania fishburgerów można wykorzystać mrożone filety,a pozostałe składniki na ogół są w każdym domu. Potrawa jest smaczna,zdrowa i sprawdzona. Zajadają się nią zwłaszcza dzieci.

  • 25 min

Składniki:

  • ● rybny filet, np. z morszczuka (może być mrożony)
    ● mąka pszenna
    ● jajko
    ● bułka tarta
    ● olej do smażenia
    ● 10 dag żółtego sera
    ● pomidor
    ● 2 duże bułki
    ● sól, pieprz

Fishburger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta przekrawamy na pół
    (mrożonego rozmrażamy). Myjemy,
    osuszamy, oprószamy
    z obu stron solą i pieprzem.
    Obtaczamy w mące, rozkłóconym
    jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy
    olej i krótko smażymy rybę
    z obu stron.
  • 2. Ser ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Pomidora
    myjemy i kroimy w plastry. Bułki
    przekrawamy na pół.
  • 3. Na spód każdej bułki kładziemy:
    1/6 sera, pół fileta
    (może być gorący), 1/6 sera,
    plaster pomidora i ponownie
    1/6 sera. Przykrywamy wierzchem
    bułki i lekko dociskamy
  • 4. Fishburgery układamy na
    blasze wyłożonej folią aluminiową.
    Piekarnik rozgrzewamy
    do temperatury 180 °C i zapiekamy
    bułki ok. 10 minut, aż ser
    się roztopi. Podajemy od razu,
    np. z keczupem.

Porady

● Panierka będzie się lepiej trzymać, jeśli bułkę tartą wymieszamy z mąką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2010

Komentarze

Podobne przepisy