Fiona - ciasto agrestowo-malinowe

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Inspiracją było zielone ciasto Joli KG - Shrek. Moja Fiona , jak przystało na ogrzycę , jest zielona jak agrest i słodka jak malinka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 jajka
    3 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    łyżka oleju
    łyżka śmietany 36 %
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    masło do wysmarowania tortownicy

    4 szklanki agrestu
    4 łyżki cukru
    galaretka agrestowa
    200 ml śmietany 30 %

    galaretka agrestowa ( 500 ml )

    330 ml śmietany 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny fix
    2 szklanki malin

    galaretka agrestowa ( 400 ml )

    2 łyżki żelatyny fix ( 300 ml )
    4 łyżki śmietany 30 %

    galaretka malinowa ( 400 ml )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Fiona - ciasto agrestowo-malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem. Ucierając dodać olej , śmietanę i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy. Pieczenie 20 min - 180 stopni.
    Wystudzić.
  • 2. Oczyszczony, umyty agrest zalać szklanką wody i gotować aż będzie bardzo miękki. Przetrzeć przez sito. Dodać cukier i galaretkę. Jeśli jest taka potrzeba , żeby galaretka lepiej się rozpuszczała trzeba podgrzać.
    Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z wystudzonym musem agrestowym .
    Wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki do stężenia.
  • 3. Galaretkę agrestową rozpuścić w 400 ml gorącej wody i tężejącą wylać na zimną warstwę agrestową.
  • 4. Śmietanę ubić na sztywno i dodać wcześniej przygotowaną żelatynę wg przepisu na opakowaniu.
    Wyłożyć cienka warstwę na galaretkę agrestową.
    Ułożyć maliny i wyłożyć pozostałą część śmietany.
    Pozostawić do stężenia.
  • 5. Galaretkę agrestową rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić i tężejąca wylać na śmietanę.
  • 6. Żelatynę fix rozpuścić w 300 ml wody i dodać śmietankę.
    To będzie biały paseczek.
  • 7. Galaretkę malinową rozpuścić w gorącej wodzie i tężejącą wylać na wierzch ciasta. Pozostawić do stężenia , najlepiej na całą noc.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować