Fiona - ciasto agrestowo-malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzeć z cukrem. Ucierając dodać olej , śmietanę i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy. Pieczenie 20 min - 180 stopni.
Wystudzić.
2.Oczyszczony, umyty agrest zalać szklanką wody i gotować aż będzie bardzo miękki. Przetrzeć przez sito. Dodać cukier i galaretkę. Jeśli jest taka potrzeba , żeby galaretka lepiej się rozpuszczała trzeba podgrzać.
Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z wystudzonym musem agrestowym .
Wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki do stężenia.
3.Galaretkę agrestową rozpuścić w 400 ml gorącej wody i tężejącą wylać na zimną warstwę agrestową.
4.Śmietanę ubić na sztywno i dodać wcześniej przygotowaną żelatynę wg przepisu na opakowaniu.
Wyłożyć cienka warstwę na galaretkę agrestową.
Ułożyć maliny i wyłożyć pozostałą część śmietany.
Pozostawić do stężenia.
5.Galaretkę agrestową rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić i tężejąca wylać na śmietanę.
6.Żelatynę fix rozpuścić w 300 ml wody i dodać śmietankę.
To będzie biały paseczek.
7.Galaretkę malinową rozpuścić w gorącej wodzie i tężejącą wylać na wierzch ciasta. Pozostawić do stężenia , najlepiej na całą noc.
Smacznego.
Komentarze