Fioletowy sernik marchwiowy z karmelizowanymi orzechami laskowymi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ostatnio od Babci wróciłam z całą torbą fioletowej marchwi. Zastanawiałam się jak ją wykorzystać i przyszedł mi do głowy pomysł, żeby upiec sernik, który dzięki dodatkowi puree z marchwi uzyskał piękny fioletowy kolor. Przysłowiową "kropką na i "są orzechy laskowe, które dodają ciastu chrupkości.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kruchy spód:
    200 g mąki
    125 g mocno schłodzonego masła
    3 łyżki cukru
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg mielonego twarogu sernikowego (użyłam takiego z wiaderka)
    300 g obranej fioletowej marchwi
    1 szklanka cukru
    3 jajka
    3 żółtka
    100 g roztopionego masła
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    Dodatkowo:
    100 g orzechów laskowych
    3 łyżek cukru
    6 łyżek śmietany 36% tł.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Fioletowy sernik marchwiowy z karmelizowanymi orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia siekamy z masłem. Następnie wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na mniej więcej 60 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim posmarowaną margaryną tortownicę o średnicy 28 cm. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  • 2. Obraną marchew zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Rozdrabniamy ją blenderem na puree. Jajka i żółta miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, przestudzone rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy - całość dalej miksujemy. Potem dodajemy puree marchwiowe i znowu miksujemy. Na końcu - dalej miksując - stopniowo dodajemy ser. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C. i pieczemy przez około godzinę.
  • 3. Cukier rozpuszczamy na patelni do czasu aż powstanie karmel. Karmel łączymy ze śmietaną. Następnie dorzucamy orzechy laskowe i całość mieszamy, tak żeby orzechy oblepiły się karmelem. Orzechy z karmelem wykładamy na przestudzony sernik. Sernik przechowujemy w lodówce. Uwaga: zastygły karmel odrobinę utrudnia krojenie sernika, ale warto zaryzykować gdyż połączenie marchewkowego sernika i orzechów w karmelu jest rewelacyjne! Oczywiście można również podać sernik bez orzechów i karmelu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować