FIOLETOWY BISZKOPCIK

0 (0 ocen)

  • 10 min

Łatwy i pyszny, w sam raz na podwieczorek

  • 10 min

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    6 jajek
    1/4 szklanki mleka
    szczypta barwnika fioletowego
    tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Fioletowy biszkopcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Żółtka rozrobić z cukrem, mlekiem i barwnikiem.
  • 2. Zrobione żółtka stopniowo przelewać do piany z białek i delikatnie zamieszać do uzyskania jednolitej barwy i konsystencji.
  • 3. Tak przygotowane ciasto włożyć do wysmarowanej formy i piec 35-40 minut w 180 stopniach.
  • 4. Po wyjęciu ciasta z piekarnika pokroic je w kwadraty i ułożyć na talerzu.

Porady

Można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia ale i bez tego ciasto pięknie się napusza.

Komentarze

Podobne przepisy