1 główka czerwonej kapusty (ok. 2 kg)
3 szklanki bulionu
2 garści suszonych grzybów
500 g pieczarek
200 ml słodkiej śmietanki
mąka do zagęszczenia sosu
1 łyżeczka octu, cukru i soli
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka klarowanego masła
50 g masła
Składniki na farsz:
2 udka z kurczaka
500 g wołowiny
100 g kaszy jęczmiennej
sól i pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
100 g wędzonego boczku
1 łyżka masła klarowanego
Fioletowe gołąbki z kaszą i sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy.
Z kapusty wycinamy głąb.
Nastawiamy duży garnek z wodą, łyżeczką octu, cukru i soli. Do gotującej się wody wsadzamy kapustę i parzymy dwie - trzy minuty, następnie ostrożnie, dwoma widelcami ściągamy liście i odkładamy na bok.
Potrzebujemy około dziesięciu.
Udka luzujemy z kości i kroimy na mniejsze kawałki, razem z wołowiną mielimy na najgrubszych oczkach, dodajemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy drobno posiekaną cebulę z boczkiem i czosnkiem, po podsmażeniu dodajemy do mięsnego farszu i wyrabiamy.
Zgrubiałe części na liściach kapusty rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Z nadzienia formujemy niewielkie wałeczki (około trzy łyżki), kładziemy na liściu, zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Po zrobieniu wszystkich gołąbków obkładamy je kawałkami pokrojonego masła i zalewamy szklanką bulionu.
Pieczemy w 180 stopniach, grzanie góra - dół bez termoobiegu przez godzinę, po godzinie odwracamy nasze gołąbki, ewentualnie podlewamy bulionem i pieczemy kolejną godzinę.
Na patelni rozpuszczamy klarowane masło i podsmażamy umyte pieczarki. Zalewamy pozostałym bulionem, wodą z suszonych grzybów oraz śmietanką. Dusimy dziesięć minut, następnie doprawiamy solą oraz pieprzem, zagęszczamy śmietanką.
Komentarze