Fińska pulla

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kardamonowe bułeczki na drożdżowym cieście z serkiem waniliowym, Nutellą lub cynamonem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250ml mleka
    25g drożdży
    pół łyżeczki cukru
    0,5 szklanki cukru
    0,5 łyżeczki soli
    1,5 łyżeczki mielonego kardamonu (można dodać jeszcze 1,5 do smaku)
    2 łyżeczki cynamonu
    brązowy cukier
    2 jajka
    180g masła
    500g mąki
    Opcjonalnie: pokruszone płatki migdałowe, serek waniliowy lub Nutella, cukier puder.

Fińska pulla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w dużej misce w ciepłym mleku z połową łyżeczki cukru. Odstawić na 5 minut. W tym czasie roztop 100g masła i nieco przestudź.
  • 2. Dodaj do drożdży połowę mąki, masło, pół szklanki cukru, sól, kardamon i 1 jajo. Zamieszaj.
    Dodawaj stopniowo pozostałą mąkę i wyrabiaj tak, aby powstałe ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk.
    Zostaw pod ściereczką na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Po wyrośnięciu rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta (grubości ok 0,5cm). Posmaruj pozostałym masłem wymieszanym z cynamonem i brązowym cukrem.
    Zroluj ciasto i tnij je poprzecznie.
    Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem. Możesz oprószyć bułeczki płatkami migdałowymi i brązowym cukrem lub poczekać do wypieczenia i posypać cukrem pudrem.
    Przykryj je ściereczką i pozostaw na 20min. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  • 4. Piecz 20min.

Porady

Jeżeli masz ochotę - zamiast masłem z cynamonem i brązowym cukrem możesz posmarować bułeczki serkiem waniliowym lub Nutellą. Będą równie smaczne ! Warto wówczas dosypać do ciasta więcej kardamonu, żeby jego smak nie został stłumiony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy