Filety ze szpinakiem i pieczarkami w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko zmiksować razem z wodą, mlekiem i solą. Dodawać stopniowo mąkę i miksować aż do uzyskania porządanej konsystencji. Na mocno rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki i odłożyć na bok ( troszkę ciasta zostanie
2.Cebulę pokroić i podsmażyć razem z pokrojonymi pieczarkami. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić. Na patelnię wlać 3 łyżki tłuszczu i wrzucić 1 przetarty ząbek czosnku. Chwilkę podsmażyć i dodać szpinak. Chwilę razem podsmażamy i doprawiamy solą.
Filety myjemy i osuszamy. Oczyszczamy a następnie tylko lekko rozbijamy. Doprawiamy przyprawą do kurczaka. Obsmażamy na patelni.
Na blacie rozkładamy 3 naleśniki. Pośrodku każdego układamy fileta. Na fileta nakładamy porcję szpinaku a następnie porcje pieczarek. Filety zawijamy tak jak krokiety a następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni w głębokim tłuszczu na rumiano.
Komentarze