Filety z twarogowym farszem

4.5 (176 ocen)

Filety z piersi kurczaka z dość nietypowym farszem z twarogu, wzbogaconego o paprykę, czosnek, natkę pietruszki oraz prażone pestki słonecznika. Drobiowe kieszonki w lekko pikantnej, orientalnej glazurze zachwycą nawet najbardziej wybrednego miłośnika mięsnych przysmaków.

Składniki:

  • 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka (po ok. 200 g każdy - łącznie 1,2 kg)
    sól

    Farsz:
    250 g twarogu półtłustego 4%
    1/2 średniej zielonej papryki (50 g)
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 jajko
    2 łyżki prażonych pestek słonecznika
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Glazura:
    1 jajko
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżki ketchupu pikantnego
    1 łyżeczka curry
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Filety z twarogowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filety z twarogowym farszem 1. Twaróg wymieszać z pozbawioną nasion, następnie drobno pokrojoną papryką, obranym i posiekanym czosnkiem, natką pietruszki, jajkiem, słonecznikiem, dodając na końcu przyprawy do smaku.
  • Filety z twarogowym farszem 2. Mięso umyć, wysuszyć. W każdym kawałku naciąć głęboką kieszeń. Filety natrzeć solą z wierzchu oraz w naciętych otworach. Kieszonki napełnić farszem i spiąć wykałaczkami, by zabezpieczyć przed wydostaniem się nadzienia.
  • Filety z twarogowym farszem 3. Piec 40 - 45 min (200 st. C). Przed podaniem usunąć wykałaczki.
  • Filety z twarogowym farszem 4. Składniki przeznaczone na glazurę dokładnie wymieszać. W otrzymanej masie obtoczyć filety. Mięso ułożyć w formie (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować