Do tej aromatycznej ryby w sosie curry polecam sałatkę z ogórka z jogurtem naturalnym doprawioną solą, kminem rzymskim, sokiem z cytryny oraz listkami kolendry. Smacznego!
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
NADZIEWANE FILETY:
- sola atlantycka (filety): 6 sztuk
- marchew: 1 sztuka
- sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
- czosnek: 1 ząbek
- szalotka: 1 sztuka
- kolendra: 0.5 pęczka
- cytryna: 0.5 sztuki
- śmietanka 30%: 30 mililitrów
SOS CURRY:
- czosnek: 1 ząbek
- cebula (mała): 1 sztuka
- olej: 2 łyżki
- jabłko (małe): 1 sztuka
- banan (mały): 1 sztuka
- wiórki kokosowe: 2 łyżki
- curry mielone łagodne: 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
- cytryna: 0.5 sztuki
- śmietanka 30%: 50 mililitrów
- kolendra: 0.5 pęczka
DO DEKORACJI:
- por (ok. 10-cm kawałek białej części): 1 sztuka
- marchew: 1 sztuka
- olej: 1 łyżka
- kolendra (listki): 5 sztuk
Filety z soli nadziewane warzywami w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety umyć i osuszyć. Odciąć końcówki, aby filety były równej długości.
Odcięte skrawki ryby odłożyć. Marchew obrać i umyć. Pokroić wzdłuż
w plastry długości filetów i grubości ok. 3–4 mm.
2.Marchew gotować ok. 5 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem 1/2 łyżeczki
cukru. Odcedzić i schłodzić. Czosnek i szalotkę obrać. Szalotkę pokroić w małą
kostkę. Czosnek zmiażdżyć i posiekać.
3.Farsz: kolendrę umyć i osuszyć. Listki oberwać i posiekać. Wsypać ze skrawkami ryby, czosnkiem i szalotką do blendera. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z 1/4 cytryny. Wlać śmietankę i zmiksować na gładką masę. Podzielić na pół.
4.Filety z obu stron delikatnie oprószyć solą i pieprzem i skropić resztą soku
z cytryny. Połowę farszu rozsmarować na 3 filetach, ułożyć po plastrze marchwi i wyłożyć resztę farszu. Przykryć pozostałymi filetami.
5.Filety lekko docisnąć (nieco farszu może wypłynąć). Każdego zawinąć
w folię spożywczą, końcówki folii skręcić. Następnie zawinąć w folię aluminiową. Końcówki również skręcić.
6.Przygotować sos: czosnek i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na
rozgrzanym oleju. Jabłko umyć i pokroić w ćwiartki. Wydrążyć gniazdo nasienne.
Miąższ wraz ze skórką pokroić w dużą kostkę.
7.Jabłko wsypać do cebuli. Banana obrać, odciąć końcówki. Pokroić w kawałki
i wsypać do garnka. Wszystko wymieszać i zwiększyć ogień. Wsypać wiórki
kokosowe i curry. Podsmażyć, ciągle mieszając.
8.Wlać ok. 1/2 litra wody. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Gotować na
małym ogniu, aż owoce się rozgotują. Zdjąć z ognia. Wlać sok z 1/2 cytryny
i zmiksować. Wlać śmietankę i wymieszać. Wsypać posiekaną kolendrę.
9.Do 3/4 wysokości szerokiego rondla wlać wodę i zagotować. Włożyć ryby. Gotować 12–14 minut na małym ogniu. Wyjąć, folie usunąć. Rozgrzać olej
i zrumienić rybę z obu stron. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
10.Przygotować dekorację: pora oczyścić, przekroić wzdłuż na pół i pokroić
w cienkie paski. Marchew obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki. Podsmażyć
z porem na rozgrzanym oleju. Wyjąć i osączyć z tłuszczu.
11.Sos wlać na półmisek. Filety pokroić w plastry. Ułożyć na półmisku. Udekorować porem, marchwią i listkami kolendry. Podawać z białym ryżem basmati.
Komentarze