Filety z soli nadziewane warzywami w sosie curry

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Do tej aromatycznej ryby w sosie curry polecam sałatkę z ogórka z jogurtem naturalnym doprawioną solą, kminem rzymskim, sokiem z cytryny oraz listkami kolendry. Smacznego!

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • NADZIEWANE FILETY:
    - sola atlantycka (filety): 6 sztuk
    - marchew: 1 sztuka
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - czosnek: 1 ząbek
    - szalotka: 1 sztuka
    - kolendra: 0.5 pęczka
    - cytryna: 0.5 sztuki
    - śmietanka 30%: 30 mililitrów
    SOS CURRY:
    - czosnek: 1 ząbek
    - cebula (mała): 1 sztuka
    - olej: 2 łyżki
    - jabłko (małe): 1 sztuka
    - banan (mały): 1 sztuka
    - wiórki kokosowe: 2 łyżki
    - curry mielone łagodne: 1 łyżka
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - cytryna: 0.5 sztuki
    - śmietanka 30%: 50 mililitrów
    - kolendra: 0.5 pęczka
    DO DEKORACJI:
    - por (ok. 10-cm kawałek białej części): 1 sztuka
    - marchew: 1 sztuka
    - olej: 1 łyżka
    - kolendra (listki): 5 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Ryba

Filety z soli nadziewane warzywami w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć i osuszyć. Odciąć końcówki, aby filety były równej długości.
    Odcięte skrawki ryby odłożyć. Marchew obrać i umyć. Pokroić wzdłuż
    w plastry długości filetów i grubości ok. 3–4 mm.
  • krok2 2. Marchew gotować ok. 5 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem 1/2 łyżeczki
    cukru. Odcedzić i schłodzić. Czosnek i szalotkę obrać. Szalotkę pokroić w małą
    kostkę. Czosnek zmiażdżyć i posiekać.
  • krok3 3. Farsz: kolendrę umyć i osuszyć. Listki oberwać i posiekać. Wsypać ze skrawkami ryby, czosnkiem i szalotką do blendera. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z 1/4 cytryny. Wlać śmietankę i zmiksować na gładką masę. Podzielić na pół.
  • krok4 4. Filety z obu stron delikatnie oprószyć solą i pieprzem i skropić resztą soku
    z cytryny. Połowę farszu rozsmarować na 3 filetach, ułożyć po plastrze marchwi i wyłożyć resztę farszu. Przykryć pozostałymi filetami.
  • krok5 5. Filety lekko docisnąć (nieco farszu może wypłynąć). Każdego zawinąć
    w folię spożywczą, końcówki folii skręcić. Następnie zawinąć w folię aluminiową. Końcówki również skręcić.
  • krok6 6. Przygotować sos: czosnek i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na
    rozgrzanym oleju. Jabłko umyć i pokroić w ćwiartki. Wydrążyć gniazdo nasienne.
    Miąższ wraz ze skórką pokroić w dużą kostkę.
  • krok7 7. Jabłko wsypać do cebuli. Banana obrać, odciąć końcówki. Pokroić w kawałki
    i wsypać do garnka. Wszystko wymieszać i zwiększyć ogień. Wsypać wiórki
    kokosowe i curry. Podsmażyć, ciągle mieszając.
  • krok8 8. Wlać ok. 1/2 litra wody. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Gotować na
    małym ogniu, aż owoce się rozgotują. Zdjąć z ognia. Wlać sok z 1/2 cytryny
    i zmiksować. Wlać śmietankę i wymieszać. Wsypać posiekaną kolendrę.
  • krok9 9. Do 3/4 wysokości szerokiego rondla wlać wodę i zagotować. Włożyć ryby. Gotować 12–14 minut na małym ogniu. Wyjąć, folie usunąć. Rozgrzać olej
    i zrumienić rybę z obu stron. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • krok10 10. Przygotować dekorację: pora oczyścić, przekroić wzdłuż na pół i pokroić
    w cienkie paski. Marchew obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki. Podsmażyć
    z porem na rozgrzanym oleju. Wyjąć i osączyć z tłuszczu.
  • krok11 11. Sos wlać na półmisek. Filety pokroić w plastry. Ułożyć na półmisku. Udekorować porem, marchwią i listkami kolendry. Podawać z białym ryżem basmati.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Sola Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować