Filety z kurczaka w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście kapusty polewamy wrzątkiem i ścinamy najgrubsze nerwy.
2.Mięso myjemy, osuszamy i przekrawamy w poprzek na pół. Lekko rozbijamy i oprószamy przyprawa uniwersalną. Odstawiamy na ok. 30 minut.
3.Farsz: pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy, cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy z pieczarkami na łyżce oleju. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy. Odcedzamy i mieszamy z pieczarkami.
Wsypujemy koperek i doprawiamy do smaku.
4.Na każdego fileta nakładamy porcję farszu. Zwijamy w roladkę, a następnie układamy na liściu kapusty i zawijamy jak gołąbki. Obwiązujemy nicią.
5.Filety wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy bulion. Pieczemy ok.
godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C.
Komentarze