Filety z indyka z sosem musztardowym i puree z bekonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować puree: ugotować ziemniaki na parze, w tym czasie podsmażyć bekon na patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W misce ugnieść ugotowane ziemniaki z masłem i śmietaną, dodać szczypiorek i bekon, wymieszać. Połowę masła rozpuścić na patelni i podsmażyć filety, aż się zrumienią z obu stron. Zdjąć z patelni i odstawić, a następnie rozpuścić na niej pozostałe masło i mieszając, smażyć szalotki i czosnek, aż zmiękną. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut bez przykrycia. Wmieszać śmietanę i musztardę, dodać filety i gotować kolejne 10 minut pod przykryciem. Filety polane sosem posypać dodatkowym szczypiorkiem i podawać z puree.
Komentarze