90 dag filetów z dorsza lub innej morskiej ryby
łyżka roztopionego masła
1/2 szkl. majonezu
łyżka soku z cytryny
cebula
2 białka
1/2 szkl. płatków migdałów
sól
pieprz
tłuszcz do posmarowania formy
Filety rybne z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały prażymy na suchej patelni. Rybę myjemy, osuszamy i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Polewamy masłem, oprószamy pieprzem i solą. Pieczemy ok. 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.
180 °C. Naczynie wyjmujemy i wylewamy powstały podczas pieczenia sos.
2.Cebulę obieramy i drobno siekamy. Mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Mieszamy z masą majonezową. Masę równomiernie rozsmarowujemy na rybie. Posypujemy
migdałami. Następnie pieczemy ok. 15 minut w temp. 180 °C.
3.Masę równomiernie rozsmarowujemy na rybie. Posypujemy migdałami. Następnie pieczemy ok. 15 minut w temp. 180 °C.
Komentarze