Filety rybne z migdałami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To smaczna potrawa rodem z Danii.

Składniki:

  • 90 dag filetów z dorsza lub innej morskiej ryby
    łyżka roztopionego masła
    1/2 szkl. majonezu
    łyżka soku z cytryny
    cebula
    2 białka
    1/2 szkl. płatków migdałów
    sól
    pieprz
    tłuszcz do posmarowania formy

Filety rybne z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały prażymy na suchej patelni. Rybę myjemy, osuszamy i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Polewamy masłem, oprószamy pieprzem i solą. Pieczemy ok. 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.
    180 °C. Naczynie wyjmujemy i wylewamy powstały podczas pieczenia sos.
  • 2. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Mieszamy z masą majonezową. Masę równomiernie rozsmarowujemy na rybie. Posypujemy
    migdałami. Następnie pieczemy ok. 15 minut w temp. 180 °C.
  • 3. Masę równomiernie rozsmarowujemy na rybie. Posypujemy migdałami. Następnie pieczemy ok. 15 minut w temp. 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Komentarze

Podobne przepisy