Filety rybne w zalewie słodko kwaśnej

5 (160 ocen)

Uwielbiamy ryby z takiej zalewy, a że lubię innowacje pokusiłam się trochę zamieszać w tradycyjnym przepisie :)

Składniki:

  • ok. 800 g filetów rybnych, u mnie były z fląder
    sól, pieprz mielony, łyżeczka soku cytryny do skropienia
    mąka do lekkiego obtoczenia filetów
    olej z masłem (proporcja 2:1) do smażenia ryb
    4 średnie obrane cebule pokrojone w talarki
    200 g małych pokrojonych dowolnie pieczarek
    olej do smażenia
    zalewa słodko kwaśna:
    130 ml. octu 10 %
    850 ml. wody
    płaska łyżka soli + czubata łyżka cukru
    4 ziela ang. + 1 liść laurowy pokruszone trochę w moździerzu
    płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Filety rybne w zalewie słodko kwaśnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1a16r3j 1. Filety z flader oczyścić, wyciąć płetwy i zbędne skóry, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i po chwili obtoczyć lekko w mące, strzepnąć jej nadmiar i usmażyć na rumiano na mieszance oleju z masłem.
  • image-13mgdok 2. Cebulę i pieczarki również przesmażyć na oddzielnym czystym oleju do lekkiego zrumienienia.

    Filety ułożyć w głębszej szklanej misce na przemian z cebulą usmażoną z pieczarkami.
  • image-00txsdr 3. Składniki zalewy pogotować 10 minut, odstawić do lekkiego przestudzenia, po czym przecedzić i zalać rybę.
  • image-08l61vy 4. Wstawić do lodówki do przegryzienia przynajmniej na 10 godzin, po tym czasie rybka będzie już gotowa.
  • image-0wm5dte 5. Smacznego i bardzo polecam :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flądra Ocet Pieczarki Ryby Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować