1 kg dowolnych filetów rybnych
15 dag sera pleśniowego
2 jajka
łyżka mąki pszennej
bułka tarta
sok z cytryny
sól,pieprz
garść posiekanej zieleniny(natka pietruszki,szczypiorek,bazylia)
Filety rybne w koronkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę natrzeć sokiem z cytryny,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pól godziny.
Jajka ubić ze szczyptą pieprzu i soli. Bułkę tartą wymieszać z posiekaną zieleniną.Ser dokładnie pokruszyć i wymieszać z mąką.
2.Porcje ryby obtaczać w serowej masie,maczać w ubitych jajkach i panierować w tartej bułce z ziołami.
3.Rybę smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, następnie przykryć patelnie,zmniejszyć płomień i pozostawić filety na 5 min. aby doszły.Podawać z ziemniakami lub frytkami.
Komentarze