Filety kurczaka w szynce parmeńskiej nadziewany

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pomysłowy obiad z kuchni włoskiej, delikatny filet kurczaka z puszystym serkiem i słodkimi kawałkami suszonych moreli, polecam jako pomysł na szybki obiad:)

  • 50 min

Składniki:

  • - 2 duże filety z piersi kurczaka
    - 100 g pełnotłustego twarożku z ziołami i czosnkiem
    - 4 suszone morele
    - 4 plasterki szynki parmeńskiej długo dojrzewającej
    - 150 ml czerwonego wina
    - 150 ml bulionu drobiowego
    - łyżeczka cukru
    - sól i pieprz do smaku
    - 1 łyżeczki przyprawy do kurczaka typu "gyros"
    - kilka listków tymianku

Filety kurczaka w szynce parmeńskiej nadziewany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka ponacinać wzdłuż by powstały kieszonki. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą "gyros". Morele pokroić w paski i wymieszać z twarożkiem dodać kilka listków tymianku, następnie nadzieniem wypełnić kieszonki. Każdego fileta owinąć dwoma plasterkami szynki i zawiązać nicią kuchenną typu "mulina". Na głęboką patelnię wlać bulion i wino, doprawić cukrem, zagotować. Ułożyć nasze roladki i gotować pod przykryciem ok 30 minut, co jakiś czas je obracając. Gdy mięso będzie już gotowe zdjąć z ognia, pokroić na grubsze plastry, można oblać delikatnie wywarem. Podawać gorące z ulubioną sałatką.


Porady

Szynkę parmeńską można zastąpić szynką zwykłą lub plastrami boczku wędzonego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy