Pomysłowy obiad z kuchni włoskiej, delikatny filet kurczaka z puszystym serkiem i słodkimi kawałkami suszonych moreli, polecam jako pomysł na szybki obiad:)
50 min
Składniki:
- 2 duże filety z piersi kurczaka
- 100 g pełnotłustego twarożku z ziołami i czosnkiem
- 4 suszone morele
- 4 plasterki szynki parmeńskiej długo dojrzewającej
- 150 ml czerwonego wina
- 150 ml bulionu drobiowego
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczki przyprawy do kurczaka typu "gyros"
- kilka listków tymianku
Filety kurczaka w szynce parmeńskiej nadziewany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka ponacinać wzdłuż by powstały kieszonki. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą "gyros". Morele pokroić w paski i wymieszać z twarożkiem dodać kilka listków tymianku, następnie nadzieniem wypełnić kieszonki. Każdego fileta owinąć dwoma plasterkami szynki i zawiązać nicią kuchenną typu "mulina". Na głęboką patelnię wlać bulion i wino, doprawić cukrem, zagotować. Ułożyć nasze roladki i gotować pod przykryciem ok 30 minut, co jakiś czas je obracając. Gdy mięso będzie już gotowe zdjąć z ognia, pokroić na grubsze plastry, można oblać delikatnie wywarem. Podawać gorące z ulubioną sałatką.
Porady
Szynkę parmeńską można zastąpić szynką zwykłą lub plastrami boczku wędzonego.
Komentarze