Filety drobiowe zapiekane w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na płaty (kotlety). Kostkę cielęcą "utrzeć" z olejem na jednolitą masę i natrzeć nią kotlety. Następnie włożyć je do lodówki na pół godziny.
2.Sos pieczarkowy: Pieczarki pokroić na ósemki i smażyć na oleju. Dodać pokrojoną drobno cebulkę i nadal smażyć. Po odparowaniu wody z pieczarek dolać około 1 szklanki wody, doprawić solą, pieprzem, kucharkiem i kostką mięsną, nadal gotować około 15 minut. Następnie mąkę około 2 łyżki wymieszać z 2 łyżkami śmietany i wodą (najlepiej w 0,5 l garnuszku), dolać do pieczarek, gotować około 5 minut, mieszając sos od czasu do czasu.
3.Kotlety usmażyć (bez dodatku tłuszczu) na patelni. Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego i zalać sosem pieczarkowym. Zapiekać 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z ziemniakami i surówką.
Komentarze