Filety drobiowe zapiekane w sosie pieczarkowym

4.5 (159 ocen)

Są pożywne i świetnie smakują :)

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    2 łyżki oleju
    1 kostka bulion cielęcy

    sos pieczarkowy:
    20 dag pieczarek
    śmietana
    mąka
    kucharek
    sól, pieprz
    kostka grzybowa lub mięsna
    cebula
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Filety drobiowe zapiekane w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na płaty (kotlety). Kostkę cielęcą "utrzeć" z olejem na jednolitą masę i natrzeć nią kotlety. Następnie włożyć je do lodówki na pół godziny.
  • 2. Sos pieczarkowy: Pieczarki pokroić na ósemki i smażyć na oleju. Dodać pokrojoną drobno cebulkę i nadal smażyć. Po odparowaniu wody z pieczarek dolać około 1 szklanki wody, doprawić solą, pieprzem, kucharkiem i kostką mięsną, nadal gotować około 15 minut. Następnie mąkę około 2 łyżki wymieszać z 2 łyżkami śmietany i wodą (najlepiej w 0,5 l garnuszku), dolać do pieczarek, gotować około 5 minut, mieszając sos od czasu do czasu.
  • 3. Kotlety usmażyć (bez dodatku tłuszczu) na patelni. Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego i zalać sosem pieczarkowym. Zapiekać 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z ziemniakami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować