Filety drobiowe w zalewie octowej

4.87 (160 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniała propozycja na świąteczna kolację, Sylwestra, karnawał czy rodzinną uroczystość.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Filety:
    6 plastrów filetów drobiowych
    przyprawy
    bułka tarta
    mąka
    2 jajka
    olej do smażenia.

    Zalewa octowa:

    4 szklanki wody
    1 szklanka octu 10%
    2 duże cebule
    4 ziela angielskie
    2 duże liście laurowe
    1 łyżeczka maggi
    1 łyżeczka wegety
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.87 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filety drobiowe w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filety 1. Filety lekko rozbijamy i każdego przecinamy na pół. Przyprawiamy solą , pieprzem ,papryką, itp. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.
  • Filety 2. Smażymy na rumiany kolor z obu stron.
  • Zalewa octowa 3. Wodę zagotuj z octem. Dodaj obraną i pokrojona w plasterki cebule. Wrzuć liście laurowe, ziela angielskie i resztę przypraw. Gotuj 5 minut i wystudź.
  • Filety drobiowe w zalewie octowej 4. Zalej ułożone w misce usmażone filety drobiowe zimną zalewą.
    Tak zalane filety przykryj talerzem i odstaw przynajmniej na 24 godziny.

Porady

Taką zalewę octową można wykorzystać do różnych innych potraw mięsnych i rybnych. Kotleciki najlepiej postawić na stół w półmisku z zalewą octową , bo bez zalewy szybko wysychają, ale bez są również smaczne. Ja osobiście postawiam na półmisku i polewam je obficie zalewą lub postawiam cała miskę na stół odlewając nadmiar zalewy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować