Filet z żurawiną, serem, szpinakiem i kiełkami

0 (0 ocen)

pyszne na obiad

Składniki:


  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
    Farsz :
    50 g suszonej żurawiny
    50 g żółtego sera
    1 solidna garść świeżego szpinaku
    25 g kiełków rzodkiewki
    20 g zimnego masła
    sól morska do smaku
    pieprz czarny do smaku
    pieprz cayenne do smaku
    Dodatkowo :
    2 lub 3 jajka
    sól do smaku
    bułka tarta do panierowania
    mąka do obtaczania
    olej rzepakowy do smażenia

Filet z żurawiną, serem, szpinakiem i kiełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć, osuszyć, posolić, zrobić nacięcie tworząc kieszeń i w środku kieszeni posolić i popieprzyć. Przygotować farsz : umyty i osuszony szpinak posiekać i wrzucić do miski, dodać kiełki. Następnie do tej miski zetrzeć ser i masło na tarce o drobnych oczkach, wrzucić żurawinę i dodać przyprawy. Wymieszać nadzienie i wypełnić nim kieszenie filetów.
  • 2. Każdy filet obtaczać w mące, zanurzać w rozmąconym i posolonym jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć w sporej ilości oleju na złoto brązowy kolor po kilka minut z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami np, surówką i ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy