Filet z sosem kurkowym

0 (0 ocen)

Idealne danie w sezonie grzybowym

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    2 jajka
    sól, pieprz
    łyżeczka przyprawy do kurczaka
    bułka tarta

    Sos kurkowy:
    40 dag kurek
    1 cebula
    3 łyżki oleju
    200 g śmietany 18%
    100 ml wody
    natka pietruszki
    kostka rosołowa

Filet z sosem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, każdą część kroimy na 3 części. Filety posypujemy solą pierzem i przyprawą do kurczaka. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Kurki wraz z posiekaną w kostkę cebulą podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy szklankę wody, dodajemy kostkę rosołową i dusimy do miękkości. Gdy kurki będą miękkie wlewamy wodę wymieszaną ze śmietaną i 2 łyżkami mąki. Gotujemy przez chwilę i dodajemy posiekaną natkę pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy