Filet z serkiem i papryką

0 (0 ocen)

  • Łatwy

pyszne, soczyste i kolorowe filety z kurczaka

  • Łatwy

Składniki:

  • - pojedyncze filety z kurczaka: 2 szklanki
    - kremowego serka koziego i krowiego: 2 łyżki
    - dużej czerwonej papryki: 0.33 sztuki
    - posiekanej natki pietruszki: 2 łyżki
    PRZYPRAWY:
    - sól (do smaku): 0.5 łyżki
    - pieprz kolorowy (do smaku): 4 szczypty
    - chili birds eye (do smaku): 2 szczypty
    DODATKOWO:
    - jajka: 2 sztuki
    - bułka tarta do panierowania: 10 łyżek
    - olej do smażenia: 1 szklanka

Filet z serkiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć i osuszyć, zrobić przez środek nacięcie tworząc kieszeń. Oprószyć solą i pieprzem oraz chili. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę, dodać posiekaną natkę pietruszki i serek. Farszu nie należy solić gdyż serek jest słony. Farsz wymieszać i wypełnić nim kieszonki filetów. Tak przygotowane zostawić na 15 minut.
  • 2. Po tym czasie przygotować bułkę tartą i jajka, które należy rozbełtać z odrobiną soli. Filety panierować najpierw w bułce tartej a potem zamoczyć w jajku i ponownie panierować w bułce. Na patelni rozgrzać tyle oleju aby filety były zatopione w połowie w połowie. Smażyć na średnim ogniu na złoto brązowy kolor z obu stron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy