FILET Z PIERSI KURCZAKA W ZIEMNIAKACH

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Tak podane mięso jest soczyste i przepyszne .Najlepiej smakuje z ratatujwarzywnym lub surówką.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 większe piersi z kurczaka ok 500 g
    ziemniaki - 400 gramów
    żółtka jaj - 2 sztuki
    3-4 ząbki czosnku (zależy kto jak woli )
    mąka - 2 łyżki
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z piersi kurczaka w ziemniakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Czosnek obieramy , wyciskamy przez praskę , dodajemy sporą ilość soli
    i pieprzu - mniej .Rozcieramy nożem aby wyszła nam papka do posmarowania
    kotletów.
    2 Filety, myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym . Filetujemy
    na mniejsze porcje Jeżeli są bardzo duże przecinamy je wzdłuż na
    pół ) i lekko rozbijamy tłuczkiem. Smarujemy z jednej strony
    przygotowaną papką czosnkową z solą i pieprzem , kładziemy jeden na
    drugim , aby mięso przeszło Odstawiamy w chłodne miejsce
    3 Obieramy ziemniaki , ścieramy na tarce o grubych oczkach , odsączamy z
    nadmiaru płynu .Masę ziemniaczaną łączymy z żółtkami doprawiamy
    solą i pieprzem ( z umiarem )
    4 Mięso należy opruszyć mąką i obłożyć ziemniakami .
    5 Smażymy z obu stron po kilka minut na złoty kolor
    6 Podajemy z różnymi warzywami tzw Ratatuj warzywne :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować